pondelok 19. septembra 2011

Recesia bude, je len v rukách politikov že kedy

Bude recesia? Určite skôr či neskôr bude, a prečo tomu k tomu nasledovný graf, ktorý porovnáva vývoj zadlženia domácností k HDP (modrá) a verejnej zadlženosti k HDP (červená) v USA: (podobný scenár je pritom možný sledovať aj v ďalších západných krajinách)

Kľúčové na tomto grafe sú dva roky – 2001 a 2008. V roku 2008 rozpútala americká centrálna banka FED prudkým znižovaním úrokových sadzieb, ktorým výrazne znížila požiadavky na bonitu dlžníkov, obrovskú úverovú expanziu, ktorá vyhnala úroveň zadlženia domácností zo 70 % HDP až k úrovni 100 % HDP. Americké domácnosti si žili na nový dlh nad pomery a ekonomika expandovala. Potom praskla hypobublina, Američania sa prestali zadlžovať, jednak lebo už boli zadlžení po uši a zároveň ani banky neboli najochotnejšie požičiavať, naopak začali splácať staré dlhy a spotreba týmpádom začala klesať na udržateľné úrovne.
To samozrejme prinieslo pokles ekonomickej aktivity, štáty si ale nenechali pokoj a začali proti nevyhnutnej recesii od roku 2008 bojovať za podpory centrálnych bánk vyššími verejnými výdavkami. Ako je vidno z grafu, tak pokles zadlženia domácností nahradil prudký rast verejného zadlženia, ktorý drží spotrebu naďalej na neudržateľne vysokých úrovniach, čomu v súčasnosti môže svet ďakovať za hospodársky rast. Po hypobubline ale začína postupne praskať aj dlhová bublina a štáty budú musieť taktiež šetriť a spotrebu už nebude mať čo držať na prehnaných úrovniach, a tá sa začne vracať na udržateľné úrovne, čo prinesie recesiu, ktorá ekonomiku vyčistí od investícií, ktoré existovali len vďaka monetárnym a fiškálnym stimulom. A kde sú tie udržateľné úrovne? Povojnový priemer dlhu amerických domácností k HDP je zhruba 53 %, pri verejnom dlhu je zhruba 57 %.
Ešte sa žiada dodať, že ďalším kanálom tlačiacim na hospodársky pokles, ktorý je dôsledkom odkladania problémov do budúcna, je inflačná politika centrálnych bánk. Tá v súčasnosti cez vyššie ceny komodít ukrajuje z marží výrobných podnikov, čo ich núti k úsporným opatreniam, ktoré majú dopad na celý dodávateľský reťazec. Vyššie ceny uberajú z reálnej spotreby aj domácnostiam.
Príde ale recesia už teraz? Za normálnych okolností by prišla, aj naďalej tu ale máme zapletenú politiku. Vlády a centrálne banky majú ešte stále možnosť odsunúť problémy do budúcna, hoci z pušného prachu im radikálne ubúda. V Spojených štátoch v utorok vôľu ďalej podporovať ekonomiku naznačil FED, v Európe už ECB nakupuje talianske a španielske dlhopisy a priestor pre prípadné ďalšie zadlžovanie by mohol vytvoriť supereuoval s kapacitou nad 1 bil. eur. Keď to ale nefungovalo doteraz, tak to nebude fungovať ani v budúcnosti a svet si skôr či neskôr recesiou prejde. Je to v rukách politikov, platí však, čím neskôr tým horšia bude recesia...  
Zverejnené 10.8.2011 na http://www.finweb.sk/ (http://finweb.hnonline.sk/c3-52546670-kP0000_d-recesia-bude-politici-rozhodnu-kedy-span-class-koment-komentar-dna-span)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára