utorok 30. októbra 2012

Obama priviedol deformáciu ekonomiky USA dlhom k gréckej dokonalosti


Obama mal štyri roky šancu, a jediné čo v rámci nej dokázal urobiť bolo zvýšiť dlh o 5,5 bil. USD, čo je viac ako polovica z toho, čo dokopy nahromadili všetci doterajší americkí prezidenti pred ním, pričom to nepomohlo zvýšiť HDP ani o 2 bil. USD. Okrem toho ešte dokázal zaperliť aj výrokmi ako bankomaty zabíjajú pracovné miesta, čo je logika podľa ktorej by sa celému svetu najlepšie žilo keby nebol žiaden technologický pokrok uvoľňujúci prácu a kapitál pre produktívnejšie využitie. V takom prípade by všetci pracovali bez akýchkoľvek strojov v poľnohospodárstve a jediné čo by ľudstvo produkovalo by boli potraviny ledva postačujúce na vyžitie.

Suma sumárum, Obama je z hľadiska ekonomiky veľmi, veľmi zlý prezident, ktorý má primárny podiel na neudržateľnom vývoji dlhu v USA a keď bude znovuzvolený, tak USA budú pokračovať v našliapnutej gréckej ceste. Na jeho obranu ale je potrebné povedať, že tento proces deformácie ekonomiky dlhom, ktorý Obama priviedol do gréckej dokonalosti, sa nezačal pri ňom. Na strane centrálnej banky to začal Greenspan, ktorý začiatkom deväťdesiatych a potom aj dvetisíctych rokov prudko znížil úrokové sadzby, a na strane politiky viacerí americkí politici (najviac Clinton), ktorí prijímali opatrenia na sprístupnenie hypoték čoraz širšiemu spektru obyvateľstva. Táto kombinácia odštartovala masové zadlžovanie domácností, ktoré nafúklo realitnú bublinu, ktorej prasknutie následne odštartovalo korekciu ekonomickej aktivity. Namiesto toho, aby Obama nechal ekonomiku vyčistiť od nerentabilných investícií, tak začal nahrádzať absenciu zadlžovania domácností zadlžovaním štátu, ktoré len vytvára ďalšie nerentabilné investície, a dostal tak krajinu do fiškálne neudržateľnej situácie.

Romney ale z môjho hľadiska taktiež neprináša nič, čo by malo dlhovú krivku USA dostať na udržateľnejšie úrovne, súčasná situácia si vyžaduje radikálne riešenia, ktoré ekonomiku zbavia nerentabilných investícií a nebonitného dlhu a nie vágne opatrenia. Pokiaľ to teda Romney vyhrá, tiež to pre USA nebude žiadna výhra. Jediný, kto sa z amerických prezidentských kandidátov z môjho pohľadu v rámci svojho programu zameral na riešenie týchto zásadných problémov americkej ekonomiky bol Ron Paul, ktorí bol v republikánskych primárkach neúspešný. Z týchto dvoch ani jeden USA z problémov nevytrhne, keby som si ale musel vybrať, tak Obama už ukázal čo dokáže (resp. nedokáže), nech teda teraz v rámci šarlatánskeho skúšania mastičiek na končatinu s gangrénou, bez ktorej amputácie pacient zomrie, dostane šancu ten druhý.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára