utorok 1. marca 2011

Čínske zvýšenie sadzieb je len kvapkou na horúci kameň

Mzdovo-inflačná špirála naberá v krajine Červeného draka na obrátkach

Súčasná úroveň úrokových sadzieb je však stále ďaleko od takej, ktorá by im v tomto smere zaručila úspech. Podľa najnovších údajov dosiahla decembrová miera inflácie v krajine úroveň 4,6 %, a to aj napriek regulácii cien potravín. Rast cien v krajine je teda stále podstatne vyšší než úroky z vkladov, čo pre čínske domácnosti v žiadnom prípade nie je motivujúcim faktorom k obmedzovaniu spotreby vyháňajúcej ceny nahor. Práve naopak, pri inflácii dosahujúcej takmer výšku úroku z pôžičiek motivuje k zadlžovaniu sa čínskych domácností, pre ktoré existuje pri podiele ani dlhu domácností k HDP pod úrovňou 20 % narozdiel od západných domácností stále obrovský priestor. Podobne je na tom aj korporátna sféra.
Čína (na snímke premiér Wen Ťia-pao) pokračuje v boji s dôsledkom domáceho tlačenia peňazí, ktorým sú rastúce ceny, prispôsobujúce sa rastúcemu množstvu peňazí v obehu, a v uplynulom týždni opätovne zvýšila úrokové sadzby v krajine. Tie sú po novom na úrovni 3 % pre vklady a 6,06 % pre pôžičky. Čínski predstavitelia sa týmto krokom snažia demotivovať ekonomické subjekty v krajine od zadlžovania.

Dokazujú to aj najnovšie správy z krajiny, potvrdzujúce, že masívna úroková expanzia, ktorú čínski predstavitelia odštartovali v roku 2008 v reakcii na globálnu recesiu, a v dôsledku ktorej vzrástlo za 26 mesiacov množstvo peňazí v obehu (M2) o 60 %, neutícha. Práve naopak po útlme v druhom polroku 2010 spôsobenom administratívnym zásahom kvôli prestreleniu v úvodných mesiacoch roka, sa v januári s novými úvermi opätovne roztrhlo vrece, a ich objem by mal presiahnuť 1,2 bilióna jüanov.

Vysoká tvorba nových úverov a v menšej miere aj inflácia na komoditných trhoch, ktorú vo veľkej miere živí americký FED, tak bude naďalej tlačiť na rast cien. Mzdovo-inflačnú špirálu v krajine uzatvára čínska vláda, ktorá v reakcii na vyššie ceny zvyšuje mzdy, a bráni tak nastoleniu novej ekonomickej rovnováhy pri vyššom množstve peňazí v obehu. Len koncom roka zvýšilo minimálnu mzdu 30 z 33 čínskych provincií, a to v priemere medziročne o 22,8 %. Číňania tak budú mať ešte viac na spotrebu a budú naďalej vyháňať ceny v krajine nahor a rýchlejšie tempo rastu cien bude ešte viac zvýhodňovať zadlžovanie sa na úkor úspor.

Zvyšovanie úrokových sadzieb v Číne tak ani zďaleka neskončilo, a to ani napriek tomu, že sa mu Čína snaží vyhýbať, aby oddialila obnaženie problémov na realitnom trhu, kde developeri a samosprávy na dlh vystavali obrovské projekty, ktoré budú mať pri vyšších úrokových sadzbách problém predať. Paradoxne, čím dlhšie bude Čína otáľať so zvyšovaním sadzieb, tým vyšší bude pokles cien realít realít, keďže umožní ďalšie navyšovanie ich ponuky, ktorá pri neodvratne vyšších úrokových sadzbách podstatne presiahne dopyt, a developeri a banky sa dostanú do nemalých problémov...

Zverejnené 14.2.2011 na http://www.finweb.sk/ (http://finweb.hnonline.sk/43-112995250-1-50806850-kP0000_d-75#112995250)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára