pondelok 30. apríla 2012

Bruselské monštrum potrebuje diétu


Vodu kážu, a víno pijú. Asi tak by sa dala označiť schyzofrénia eurokratov sediacich v Bruseli, ktorí očakávajú od celej Európy úsporné opatrenia, sami ale naopak vyžadujú od členských krajín viac peňazí pre svoje programy. A to dokonca o 6,8 %. Argumentujú to tým, že sú to práve oni, ktorí dokážu najlepšie vytvárať podmienky pre lepšiu konkurencieschopnosť a tvorbu pracovných miest pre EÚ.

Aj keď ohliadnem od toho, že čím ďalej je rozhodovací orgán od miesta použitia zdrojov, tak tým neefektívnejšie ich míňa, a tá vzdialenosť je v prípade Bruselu najväčšia aká v Európe môže byť, tak z môjho pohľadu žiadne prerozdeľovacie programy na paneurópskej úrovni  nepomôžu dlhodobo podporiť zamestnanosť a ani konkurencieschopnosť Európy. Obávam sa, že dôsledok ich krokov bude presne opačný.

Zdroje, ktoré pôjdu do Bruselu totiž nepadajú z neba, ale budú zobraté od súkromnej sféry, ktorej následne ostáva menej na spotrebu a investície. Tieto zdroje budú následne skrz eurofondy a iné paneurópske inštitúcie presmerované do projektov, ktoré by sami od seba nikdy nevznikli, pretože prinášajú nízky úžitok na investované euro. Zlikvidovanie pracovného miesta, ktoré by na trhu vytvorila súkromná sféra, skrz zdanenie, a vytvorenie pracovného či praktikantského miesta, ktoré by na trhu neprežilo, pretože o tento typ produktu či služby nie je záujem, ale nemá potenciál podporiť konkurencieschopnosť. Práve naopak vedie to k ešte horšej alokácii zdrojov a zníženiu konkurencieschopnosti.

Podobne to nepomôže ani zamestnanosti mladých, čo je ďalšou programovou prioritou EÚ. Vytvorenie praktikantského miesta na službu alebo produkt, o ktoré na trhu nie je záujem, nemá potenciál výraznejšie vylepšiť východiskovú pozíciu mladého človeka na trhu práce. Keďže takéto pracovné miesto potrebnú prax mladému človeku nedodá, tak jediné čo tým získa je lepší životopis. To ale môžu rovno v Bruseli rozdávať falošné potvrdenia o dvojročnej praxi, bude to mať rovnaký efekt, navyše náklady budú neporovnateľne nižšie.

A to ešte nehovorím o tom, že sa v Bruseli k dodatočnému prerozdeľovaniu naverbuje armáda solídne platených úradníkov, ktorí nevytvárajú žiadne hodnoty. Práve naopak, sú konzumentmi hodnôt vytvorených súkromnou sférou. Čím viac sa však bude armáda úradníkov rozrastať na úkor ľudí vytvárajúcich produkty a služby žiadané na trhu, tak tým menej ľudí bude pracovať na vytváraní prosperity pre celú spoločnosť.

Pokiaľ chce EÚ podporiť konkurencieschopnosť a vytváranie udržateľnej zamestnanosti, tak by mala práve znižovať mieru prerozdeľovania a znižovať svoj dosah na ekonomiku. Tá si nevyhnutne musí prejsť recesiou, ktorá ju vyčistí od nefunkčných investícií, ktoré odčerpávajú zdroje, a ktoré existujú len vďaka dlhodobo neudržateľným stimulom vlád a centrálnych bánk. Súkromná sféra následne prealokuje vrátené zdroje a začne produkovať tovary a služby po ktorých je reálny dopyt od ľudí a nie to, čo chcú centrálni plánovači z Bruselu a z jednotlivých členských krajín.

Požiadavka Bruselu na navýšenie zdrojov v čase kedy sa majú ostatní uskromňovať svedčí o tom, že ľudia na čele EÚ začínajú prepadať megalománii, že sú to práve oni, ktorí dokážu súčasnú situáciu vyriešiť a tým stále viac uzatvárajú do vlastnej izolovanej bubliny, v ktorej si nahovárajú, že ich riešenia spasia Európu. Realita však hovorí o niečom úplne inom, viaceré indikátory naznačujú, že aj napriek Bruselskému prerozdeľovaniu smeruje eurozóna aj EÚ do recesie, z fiškálneho kompaktu, ktorý mal byť iný ako pakt stability, už Španielsko dostalo výnimku, a euroval, ktorý rozhádal pol Európy je voči nedôvere na dlhopisových trhoch neúčinný.

S jedlom rastie chuť, a čím viac bude Európa nenásytné Bruselské monštrum živiť, tak tým horšie pre Európu to môže dopadnúť...

Zverejnené 30.4.2012 v printe Hospodárskych novín (pod pianom: http://hnonline.sk/nazory/c1-55647050-bruselske-monstrum-potrebuje-dietu)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára