štvrtok 10. mája 2012

TA3 Hosť v štúdiu: O gréckej ekonomike

http://www.ta3.com/clanok/14442/host-v-studiu-kamil-boros-o-greckej-ekonomike.html

2 komentáre:

  1. Na konci si vyhlásil, že či je niečo zlé alebo nie ukáže len trh. To celkom jasne ukazuje tvoju silnú vieru, že trh vie čo je dobré a zlé. Trh sa nespráva modelovo, ľudia nemaximalizujú zisk za každých okolností a ani sa nesprávajú úplne nepredvídateľne. Investícia môže byť dobrá, aj keď ju trh označí za zlú. Dobro a zlo sú totiž morálne pojmy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. myslel som to v kontexte funkčné/nefunkčné, resp. udržateľné/neudržatené... v takomto live prenose niekedy termíny ukĺznu.

      A ja nikde netvrdím, že trh sa správa racionálne, ani že trhové subjekty maximalizujú zisk... to je keynesiánska logika, ktora ako sa dnes ukazuje zlyhava v plnej ciare. Trh, teda ludia, konaju tak, aby co najlepsie uspokojili svoje potreby, to ze ake maju potreby, alebo ci si na to vyberaju najvhodnejsie prostriedky, nie je, a ani nema byt, predmetom ekonomie. Neviem si teraz predstavit iny mechanizmus, ktory ma rozhodnut o tom, ci urcite vyuzitie zdrojov uspokojuje ludske potreby lepsie ako ine, ako masu ludi jednajucich vo vlastnom zaujme (ktory nemusi byť vždy zisk). Nikde nehovorim ze trh je dokonaly, on zo svojej podstaty ani nemoze byt, ale neviem si predstavit, ze by teraz Barroso, Sulik, alebo Obama dokazali lepsie posudit uzitocnost investicie, alebo zivotaschopnost eura, ako spominana masa ludi... (to ze to tak uplne nefunguje, lebo staty ten trh konstantne deformuju, je na inu debatu...)

      Odstrániť