piatok 16. septembra 2011

Bernanke nevie vysvetliť vlastné zlyhanie

„Nemáme presné vysvetlenie, prečo naďalej pretrváva slabšie tempo ekonomického rastu.“ Aj táto veta odznela minulú stredu na tlačovej konferencii po zasadnutí americkej centrálnej banky FED z úst jej šéfa Bena Bernankeho.

Tak keď ho nemá on, tak ja ho skúsim priblížiť – sú to úsporné opatrenia v podnikovej sfére v reakcii na prepad podnikových marží v dôsledku nafukovania cien komodít (o ktorých som prednedávnom písal tu). A za rast cien komodít nie je zodpovedný nikto iný než Bernanke so svojím FEDom a jeho kumpánmi v ďalších centrálnych bankách (predovšetkým v PBOC), ktorých natlačené peniaze (ehm, pardon, dodávanie likvidity) posúvali ceny komodít prudko nahor.

Signálov toho, čo sa v ekonomike deje, je neúrekom. Stačí sa pozrieť napríklad na ISM indexy americkej výrobnej a nevýrobnej dôvery, v rámci ktorých sú zverejňované aj komentáre podnikov z jednotlivých sektorov ekonomiky na súčasný vývoj. V májových reportoch sa objavili aj nasledovné:
  • Tlak na rast cien chemikálií sa zvyšuje, tlačia ho ceny vstupných surovín a transportu. (chemické výrobky)
  • Dopyt ostáva silný, na druhej strane je však inflácia očividná, a to pri každom nakúpenom materiáli. (papierové výrobky)
  • Biznis ide OK. Ceny palív a dostupnosť nákladných automobilov však začínajú byť negatívnym faktorom nášho dodávateľského reťazca. (poľnohospodárstvo, lesníctvo, rybolov a lov)
  • Neistota na komoditných trhoch, predovšetkým pri ropných a palivových produktoch, vytvára tlak a núti nás škrtať, keďže hľadáme stabilitu. Očakávame, že zvyšok roka 2011 a minimálne prvé dva kvartály roku 2012 budú turbulentné. (maloobchod)
  • Volatilné ceny komodít nepriaznivo doliehajú na výrobcov mäsových a mliečnych výrobcov, rastúce ceny palív sú problémom pre mnohých. (veľkoobchod)
Rastúce ceny vstupov dokáže podniková sféra pretlačiť pri slabom spotrebiteľskom dopyte a vysokej konkurencii na konečných spotrebiteľov len veľmi obmedzene a výrazne jej klesá ziskovosť. Aspoň čiastočne sa tento trend snažia zvrátiť úspornými opatreniami. A koleso sa pomaly roztáča, podniková sféra nakupuje menej, čím tlačí nadol tržby svojich dodávateľov, čo aj ich núti k úsporným opatreniam.

Tie už (predovšetkým v USA) začínajú byť aj personálneho charakteru, naznačuje to aj pravidelná týždňová štatistika nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktorá je mierou počtu ľudí, ktorí prišli v USA o prácu. Nové žiadosti sa už jedenásty týždeň v rade držia nad 400 tisíc a pohľad na doleuvedený graf len potvrdzuje, že v USA v posledných týždňoch prichádza o prácu viac ľudí ako začiatkom roka.


Bernanke, samozrejme, nemôže pripustiť, že ekonomické spomalenie je dôsledkom súčasnej politiky FEDu, pretože by musel pripustiť vlastné zlyhanie. A tak sa hrá na mŕtveho chrobáka, ktorý nevie prečo, prišlo ekonomické spomalenie a podľa ktorého je komoditná inflácia dôsledkom všetkého iného (sucha v Rusku, nepokojov v arabskom svete, silného dopytu z rozvojového sveta...) ako politiky FEDu.

Ale v súčasnosti má jeden dôvod na radosť – ceny komodít začali klesať. Opäť však za tým nie je nič magické a nevysvetliteľné, ale slabší dopyt v dôsledku ekonomického spomalenia. Ceny komodít teda klesajú kvôli tomu, že ekonomika ide do hája, teda z kaluže do blata. A keďže ceny komodít začínajú byť na ústupe a západné ekonomiky chrlia jedno horšie číslo za druhým, tak budú mať centrálne banky opäť dôvod tlačiť peniaze, aby podporili ekonomiku, ktorá z nejakých im neznámych príčin spomaľuje.

Zverejnené 27.6.2011 na http://www.finweb.sk/

1 komentár:

  1. PONÚKAME A URGENUJÚ PÔŽIČKY NA 3% ÚROKOVÁ SADZBA PRE PODNIKY A SÚKROMNÉ
    ÚČEL UPLATŇUJTE TERAZ NA E-MAILU NIŽ:
    frankraymondloaninvestment@gmail.com


    VYPLŇTE A VRÁTTE

    Meno: ===
    Požadovaná suma: ===
    Trvanie: ===
    Pohlavie: ===
    Krajina: ===
    Účel: ===
    Mobilné číslo: ===

    VAŠA REAKCIA JE POTREBNÁ POTREBNÁ

    Frank Raymond

    OdpovedaťOdstrániť