streda 9. februára 2011

Ekonomický tiger odhaľuje prvé časované bomby

V laboratóriu tlačenia peňazí Číne sa začínajú v súvislosti s obrovskou úverovou expanziou začínajú objavovať prvé časované bomby. Podľa agentúry Bloomberg je ohrozené splatenie takmer štvrtiny zo 7,7 bil. juanov, ktoré Čínske banky požičali lokálnym vládam na infraštruktúrne projekty.

Práve vďaka prudkému rastu úverov, ktoré výrazne podporili štátnu a privátnu spotrebu, sa čínskej ekonomike podarilo v krízovom roku 2009 rásť o 8,7 %. V roku 2009 rozdali čínske banky 9,6 mld. juanov v nových úveroch, zhruba trojnásobne viac ako v rokoch pred prepuknutím krízy, a v tomto roku sa ich objem odhaduje na 7,5 mld. Nové peniaze si našli cestu do množstva sektorov čínskej ekonomiky, obrovský boom zažíva realitný trh, Čína stihla od Spojených štátov prebrať prvenstvo v predaji automobilov a štátne investície rastú medziročne dvojciferným tempom.

Ekonomické zázraky z rozdávania úverov však môžu trvať len dovtedy, kým nepríde čas splácania. Pôžičky na nerentabilné projekty miestnych samospráv sú len začiatkom. S rastúcimi cenami nehnuteľností sa blíži aj kolaps na realitnom trhu, kam putuje najviac peňazí z nových úverov. Keď zrýchľujúca inflácia prinúti čínsku centrálnu banku výrazne spomaliť rozdávanie úverov a hypoték, z realitného trhu sa začnú vytrácať kupujúci a ceny nehnuteľností naberú smer nadol. Následná ekonomická korekcia a pokles cien nehnuteľností, ktoré boli použité ako zábezpeky pre nové úvery, sa postarajú bankám ešte o väčšie straty z privátnych úverov.

Ekonomický tiger, ktorý v súčasnosti pri nízkej ochote vysoko zadlžených západných domácností míňať, pomáha držať globálnu ekonomiku v zelených číslach, tak onedlho vôbec nemusí takým oporným stĺpom ako doteraz...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára