streda 9. februára 2011

Tri dôvody prečo ECB nebude ani napriek rastúcej inflácii uťahovať

Po tom, čo guvernér ECB Trichet na štvrtkovej tlačovej konferencii vyjadril obavy z rastúcej inflácie, ktorá sa v eurozóne medziročne v decembri vyšplhala na úroveň 2,2 %, vystrelili nahor eurové forwardové sadzby (viď. graf). To naznačuje, že obchodníci očakávajú skoršie uťahovanie monetárnej politiky v eurozóne, či už v podobe sťahovania peňazí z finančného sektora, alebo vyšších úrokových sadzieb, za ktoré do neho ECB peniaze dodáva. Očakávania vyššieho budúceho úročenia v eurozóne vytiahli so sebou nahor aj euro, ktoré voči doláru poskočilo až k úrovniam 1,34 EUR/USD.

Vývoj šesťmesačných eurových forwardových sadzieb so splatnosťou 18 mesiacov (FRA 12x18)

Ďalšie uťahovanie monetárnej politiky si však ECB tak skoro v žiadnom prípade nebude môcť dovoliť a to minimálne z týchto troch dôvodov:

1. Situácia na dlhopisových trhoch: ECB už vyše pol roka vo veľkom nakupuje na sekundárnych trhoch dlhopisy problémových krajín, aby tak znížila ich výnosy. Vyššími úrokovými sadzbami by si tak dala gól do vlastnej brány, keďže práve úrokové sadzby ECB sú bezrizikovým základom, ku ktorému sa pripočítavajú rizikové prirážky na štátne dlhopisy. Vyššie sadzby by nielen že ešte viac skomplikovali situáciu problémových krajín, ale predražili by financovanie dlhu aj zvyšným krajinám v zoskupení.

2. Situácia na medzibankovom trhu: Utiahnuť monetárnu politiku môže ECB aj znížením objemu peňazí, ktoré do finančného sektora dodáva prostredníctvom refinančných operácií. Už v súčasnosti však vyše 60 % z 550 mld. eur z centrálnou bankou dodávaných peňazí do finančného sektora putuje gréckym, írskym, portugalským a španielskym bankám, z ktorých sa väčšina sama nedokáže financovať z medzibankových trhov a bez týchto peňazí by boli insolventné. Minimálne v Španielsku ešte čakajú banky veľké problémy a tak bude objem peňazí, ktorými ECB udržiava banky na hranici insolventnosti pri živote, skôr pribúdať ako ubúdať.

3. Situácia v ekonomike: Spotreba domácností v eurozóne je aj naďalej mimoriadne slabá, naznačujú to aj maloobchodné tržby, ktoré podľa Eurostatu v novembri medziročne rástli o minimálnych 0,1 % (pre porovnanie, vo Veľkej Británii to bolo o 1,4 % a v Spojených štátoch dokonca o 7,5 %). Vyššie úrokové sadzby by jednak negatívne doľahli na úverovanie, a zároveň by predražili domácnostiam splátky dlhu s variabilným úrokom, čo by im znížilo objem disponibilných prostriedkov na spotrebu. Slabšiu spotrebu súkromného sektora by nedokázal nahradiť ani verejný sektor, ktorý v najbližších rokoch čaká šetrenie.

Uťahovanie monetárnej politiky tak naďalej ostáva zbožným prianím nielen predstaviteľov ECB, ale aj predstaviteľov FEDu, ktorí o ňom nahlas hovorili v prvých mesiacoch roka 2010, ale po marcovom ukončení prvého kola kvantitatívneho uvoľňovania ekonomika opätovne spomalila a FED opätovne zapol tlačiarne. Aj preto som toho názoru, že minulotýždňový rast eura je neopodstatnený, najmä keď forwardové sadzby naznačujúce očakávania budúceho vývoja úrokových sadzieb poskočili na úrovne zo začiatku roka 2010, kedy bola dlhová kríza ešte len v plienkach.

zverejnené 14.1.2011. na http://www.finweb.sk/ (http://finweb.hnonline.sk/c3-49485590-kP0000_d-trichet-si-nestreli-gol-do-vlastnej-brany-span-class-koment-komentar-dna-span)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára